Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Krewetki z sosem sojowym
Krewetki z sosem sojowym czyli szybki obiad azjatycki z ryżem, do zrobienia w 30 minut. Krewetki podsmażane z cebulą, zalane sosem sojowym.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Azjatycka
Słowo kluczowe:
krewetki z sosem sojowym
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
krewetek
tygrysie, królewskie lub koktajlowe, obrane, bez pancerza i ogonków
1
szklanka
mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
½
łyżeczki
sosu rybnego
1
łyżka
skórki startej z cytryny
a jeszcze lepiej - z limonki
1
łyżka
soku z cytryny
a jeszcze lepiej - z limonki
1
łyżka
sosu sojowego
1
cebula
pokrojona w ósemki lub szesnastki
2
łyżki
masła klarowanego
Do dekoracji
cebulka dymka
ukośnie posiekana
Dodatkowo
1
szklanka
ryżu
ugotowany na sypko
Instrukcje
Na maśle, na niewielkim ogniu, szklę cebulę na patelni, do miękkości, w razie potrzeby przykrywając.
Do cebuli dodaję krewetki i bardzo krótko, nadal na niewielkim ogniu, podsmażam, aż delikatnie zaczną zmieniać kolor.
Dodaję pozostałe składniki i szybko, mocno podgrzewam (nie za długo, żeby krewetki nie zrobiły się gumowate).
Dekoruję danie posiekaną dymką.
Krewetki z sosem sojowym serwuję z dodatkiem ryżu. Można zjeść je pałeczkami.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Krewetki – jak obierać
Jak ugotować ryż
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!