Doskonały przepis na krewetki ze szparagami i chili z czosnkiem oraz imbirem, podsmażane z dodatkiem soku z limonki i białego wina. Najlepsze szparagi z krewetkami na kolację dla dwojga lub szybki, łatwy obiad.
3łyżkimasła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
2-4ząbkiczosnkudrobno posiekany
1łyżkaświeżego imbirupokrojony w drobną kosteczkę lub starty na tarce o drobnych oczkach; opcjonalnie
2-4łyżkisoku z limonki lub cytryny+ opcjonalnie 1 łyżka skórki startej z wyszorowanego i sparzonego owocu
1/2szklankibiałego winawytrawne
1pęczekzielonych szparagówobrane
1łyżkanatki pietruszki lub kolendryposiekana
2łyżkibalsamicoopcjonalnie
szczypta chili lub ostrej paprykilub 1 łyżka drobno posiekanej, świeżej papryczki chili czerwonej
sól, świeżo zmielony pieprz
Instrukcje
Krewetki doprawiam solą i pieprzem oraz ostrą papryką lub chili. Przerzucam delikatnie w misce, żeby dobrze rozprowadzić po nich przyprawy.
Czosnek szklę krótko na patelni na delikatnie rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki), na niewielkim ogniu. Odcedzam i przekładam na talerz.
Na tłuszcz po czosnku wkładam na kilkadziesiąt sekund posiekaną papryczkę chili i wlewam wino, następnie dokładam krewetki i trzymam, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Powinny się zaróżowić z wierzchu i wybielić w środku - nie można smażyć zbyt długo, bo będą gumowate. Polewam połową soku z limonki, przekładam na talerz.
Dodaję 1 łyżkę tłuszczu, dokładam szparagi i skórkę z limonki, gotuję na niedużym ogniu pod przykryciem, przez ok. 2-3 minuty. W ostatniej minucie dolewam pozostały sok z limonki.
Układam szparagi na talerzach, dekoruję krewetkami i natką pietruszki lub kolendrą oraz, opcjonalnie, balsamico.