Najlepsze krokiety z kapustą i grzybami, klasyczny, smaczny, idealny dodatek do barszczu. Krokiety nadziewane farszem z kapusty i grzybów, z dodatkiem cebuli, doprawione solą, pieprzem i papryką.
500gkapusty kiszonejdokładnie wypłukana w zimnej wodzie
50gsuszonych grzybównamoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięte i zmielone w maszynce do mięsa lub pokrojone na mniejsze kawałki
2cebulenieduże; drobno pokrojone
sól, pieprz, papryka w proszku
Ciasto naleśnikowe
1szklankamleka
1szklankawody
1jajko
1-2szklankimąki
1łyżkaoleju+ dodatkowy olej do smażenia
1szczyptacukru
1szczyptasoli
Dodatkowo
1jajkorozkłócone
sól, pieprz, papryka w proszku
bułka tarta
Instrukcje
Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 30 minut.
Cebulę szklę na oleju.
Do cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, aż zmiękną.
Dodaję ugotowaną, bardzo dobrze odciśniętą kapustę i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Podsmażam na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.
Mielę cały farsz w maszynce do mięsa.
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam w misce za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.
Na patelni posmarowanej olejem (można dosmarowywać pomiędzy smażeniem co drugiego naleśnika) smażę z obu stron cienkie naleśniki.
Na każdym naleśniku rozsmarowuję dokładnie cienką warstwę farszu i zawijam krokiety.
Każdego krokieta namaczam w rozkłóconym jajku, doprawiam i obtaczam w bułce tartej (przyprawy można też rozkłócić razem z jajkiem).
Na większej ilości tłuszczu smażę krokiety ze wszystkich stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.