500gpieczarekumyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach
1-2cebuledrobno pokrojone
½łyżeczkipapryki w proszku
100gsera żółtegostarty na tarce o grubych oczkach
sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
1szklankamleka
1szklankawodynajlepiej mineralna, gazowana
1jajko
1-2szklankimąkiw zależności od jakości mąki
1łyżkaoleju lub stopionego masła klarowanego
1szczyptacukru
1szczyptasoli
Do panierki
1jajko
bułka tarta
sól, pieprz, papryka
Do smażenia
olej lub masło klarowane
Instrukcje
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję regulujemy, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
Dobrze rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub stopionym masłem. Smażymy z obu stron cienkie naleśniki, następnie studzimy.
Cebulę szklimy na maśle lub oleju na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, następnie odkrywamy i smażymy, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
Doprawione pieczarki smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
Na naleśnikach wykładamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
Zawijamy z naleśników krokiety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym ręczniku lub serwetce.