1łyżeczkabazyliibazylię i tymianek lub rozmaryn można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich
2szklankibiałego winawytrawne
Zalewa
2liścielaurowe
1łyżeczkasoli
4ziarnaziela angielskiego
1łyżeczkapieprzu białego
Sos śmietanowy
1cebulapokrojona drobno lub w piórka
250mlśmietany
50gmasła¼ kostki
2łyżkimąki
sól, pieprz
Instrukcje
Przygotowanie zalewy
Do składników na zalewę wkładamy cebulę i zagotowujemy całość, gotując przez ok. 2-3 minuty. Studzimy.
Marynowanie mięsa
Królika zalewamy wystudzoną zalewą z cebulą, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Po wyjęciu królika zachowujemy zalewę.
Pieczenie królika
Pieczemy mięso obłożone kawałkami klarowanego masła i posypane ziołami przez 1 godzinę, na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 °C (góra + dół).Pod mięso podstawiamy żaroodporne naczynie wypełnione zalewą z cebulą, do którego będzie wytapiać się tłuszcz. Co 15 minut wybieramy sos z naczynia za pomocą łyżki lub chochelki i polewamy nim królika.W osobnym naczyniu, skropione oliwą i posypane solą, pieprzem i ziołami, można w tym samym czasie piec plastry ziemniaków i marchewki - opcjonalnego dodatku do królika.
Przygotowanie sosu śmietanowego
Na 15 minut przed końcem pieczenia królika zaczynamy przygotowanie sosu. Podgrzewamy zalewę i rozprowadzamy w niej śmietanę, dokładnie mieszając.
Nie zagotowujemy! Sos ma zgęstnieć, a jeśli śmietana była za rzadka, można dodać do niego zasmażkę lub ser mascarpone.
Rozprowadzamy zasmażkę śmietaną wymieszaną z winem lub wodą i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy mocno całość, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Nie zagotowujemy!
Królika serwujemy na półmisku, z dodatkiem pieczonych warzyw i sosem przelanym do sosjerki.
Jeśli królik przypiekałby się zbyt mocno, można przykryć go folią aluminiową i odkryć dopiero pod koniec pieczenia.Królika, obłożonego masłem i zalanego zalewą, można zamknąć w rękawie do pieczenia i tak upiec.Przydatne poradniki: