Najlepsze kruche ciasto bezglutenowe bez gumy ksantanowej i bez gumy guar oraz bez jajek. Bardzo proste do przygotowania ciasto kruche bezglutenowe do serników, pasztecików, tart i ciasteczek.
2-3łyżkicukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol
½łyżeczkisoli
¾-1szklankiwodylodowata; można zastąpić 4 żółtkami lub 2 jajkami, dzięki czemu ciasto uzyska większą plastyczność
2łyżeczkisoku z cytryny
Instrukcje
Wszystkie suche składniki umieszczam w większej misce. Dodaję masło i siekam całość, do uzyskania grudkowatej, piaskowej konsystencji.
Szybko zagniatam ciasto, dodając stopniowo wodę i sok z cytryny (może się okazać, że ciasto będzie potrzebować mniej wody niż w sugerowanych przeze mnie proporcjach).
Zawijam ciasto w foliowy woreczek lub zamykam szczelnym pojemniku plastikowym i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
Ciasto można wałkować na lekko omączonej stolnicy lub wylepiać nim bezpośrednio foremkę.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Czas pieczenia: 20-40 minut.
Uwagi
Zamiast wykorzystywania jajek, połowę wody można zastąpić maślanką.