Kruche ciasto gryczane bez jajek - przepis na bezglutenowe ciasto kruche gryczane z dodatkiem lnu złocistego lub siemienia lnianego, do wykorzystania na słodko lub wytrawnie.
200gmasła1 kostka; schłodzone przez min. 3 godziny w lodówce, na najchłodniejszej półce lub zmrożone przez min. 30 minut w zamrażalniku
3łyżkiwodybardzo zimna
1łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianegoopcjonalnie; + 2 łyżki wody; len zalany wodą, wymieszany i odstawiony na kilka minut do spęcznienia
2-3łyżkicukruopcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
Instrukcje
Mąkę z cukrem/solą przesiewam do miski.
Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
Dodaję wodę i, opcjonalnie, wymieszane z dodatkową wodą siemię lniane lub len złocisty i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.