Ciasto kruche jaglane bezglutenowe - przepis na kruche ciasto jaglane z dodatkiem migdałów, masła i lnu. Najlepsze kruche ciasto jaglane do tart, ciasteczek i kruchych spodów.
1łyżkamielonego lnu złocistego lub siemienia lnianegozalany 2 łyżkami gorącej wody i odstawiony do skleikowania
1jajkoduże
2łyżkizimnej wody
2-3łyżkicukruopcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
Instrukcje
Obie mąki dokładnie mieszam w misce z migdałami.
Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekam całość.
Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta.
Zawijam ciasto w folię lub zamykam w szczelnym pudełku i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
Podczas rozwałkowywania stolnicę podsypuję niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.