Kulebiak z kapustą i grzybami czyli przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny. Pokazuję jak zrobić kulebiak z grzybami i kapustą pięknie pachnący i świątecznie udekorowany.
500gkapustybiała, włoska lub pekińska, pokrojona w nieduże kawałki; 100-150 g można zastąpić kapustą kiszoną
20gsuszonych grzybównamoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte
2cebuledrobno posiekane
3łyżki oleju lub klarowanego masła
słodka i ostra papryka w proszku
1łyżka czosnku niedźwiedziego
1łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Ciasto
250gmąkipszenna, najlepiej typ 500-550 dla delikatnego, jasnego ciasta; można zastąpić mąką orkiszową lub razową dla niższego indeksu glikemicznego
15gświeżych drożdży
1łyżeczka cukru
½szklanki mlekamożna wykorzystać mleko roślinne lub zwierzęce, albo maślankę
2małe jajkajedno do masy na ciasto, a drugie rozkłócone, do posmarowania wierzchu kulebiaka przed pieczeniem
40gmasłastopione
szczypta soli
Instrukcje
Rozczyn drożdżowy
Rozkruszone drożdże, kilka łyżek mleka, cukier i kilka łyżek mąki mieszam w miseczce do konsystencji gęstej śmietany i odstawiam do zabąbelkowania, pod przykryciem, w miejscu wolnym od przeciągów.
Ciasto na kulebiak
Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (oprócz stopionego masła) wyrabiam kilka minut w misce, przykrywam i odstawiam, aż w cieście zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza.
Dodaję do ciasta tłuszcz, wyrabiam przez kilka minut. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Farsz na kulebiak
Surową kapustę gotuję przez 15 minut. Odcedzam, dobrze odciskam.
Cebulę szklę na niewielkim ogniu na oleju lub klarowanym maśle.
Dodaję grzyby i ugotowaną kapustę i podsmażam przez parę minut na głębokiej patelni, następnie doprawiam ziołami oraz solą i pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję kiszoną kapustę, mieszam i przykrywam. Zostawiam na kilka minut.
Masę na farsz mielę w maszynce do mięsa, na średnich oczkach.
Ciasto na kulebiak
Odgazowuję ciasto pięścią, przekładam na omączoną stolnicę i wyrabiam szybko, następnie wałkuję do grubości 0,5 cm (a nawet odrobinę cieniej, bo ciasto się obkurczy po rozwałkowaniu). Ciasto przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce i formuję z niego duży prostokąt. Część ciasta odkładam do wycięcia dekoracji za pomocą foremek do pierniczków - np. kilku gwiazdek czy choinek.
Lepienie kulebiaka
Na środku ciasta, wzdłuż, wykładam farsz, zostawiając po bokach ok. 10 cm wolnego miejsca.
Zawijam krótsze boki na zakładkę, żeby zabezpieczyć farsz przed wydostaniem się z kulebiaka. Następnie zawijam dłuższe boki i sklejam. Na wierzch przylepiam choinki i gwiazdki wykrojone z cieniej rozwałkowanego ciasta.
Pieczenie kulebiaka
Kulebiak można przykryć i odstawić jeszcze do wyrośnięcia, choć może nie wpłynąć to korzystnie na dekoracje, dlatego proponuję od razu posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (góra + dół).
Kulebiak powinien piec się przez ok. 40 minut, na najniższej półce piekarnika. Jeśli wierzch będzie zbyt szybko ciemniał, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Wyjmuję z piekarnika, przekładam na półmisek i serwuję na gorąco lub zimno, pokrojony w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Świetnie smakuje z barszczem, można też podać go jako samodzielną potrawę, z dodatkiem sosu pomidorowego.