Kurczak cytrynowy chiński czyli kurczak w marynacie z wódki z sokiem z cytryny, smażony na głębokim tłuszczu i zaserwowany z dodatkiem sosu cytrynowego oraz ryżu lub makaronu hokkien. Jest delikatnie chrupiący, ale otoczony zawiesistym sosem.
1pierś z kurczakapojedyncza, pokrojona w długie paski o szerokości ok. 1,5 cm
1żółtkolekko roztrzepane
½łyżki wody
1łyżeczka sosu sojowego
1łyżeczka wódkimoże być zwykła albo cytrynowa
2łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej+ dodatkowo 3 łyżki (do panierowania kurczaka)
1łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej
Dodatkowo
olej do głębokiego smażenia
kilka liści kapusty pekińskiej
kilka plasterków cytrynydo dekoracji
cebulka dymka lub papryczka chilido posypania
Sos cytrynowy
5łyżek soku z cytryny
1łyżka wody
1łyżka cukru
1łyżka wódki
1łyżeczka skrobi kukurydzianej
Instrukcje
Przygotowanie kurczaka
Kurczaka polewam marynatą przygotowaną z żółtka, wody, sosu sojowego, wódki i skrobi kukurydzianej. Odstawiam na 10 minut.
Na talerzu łączę mąki do panierki: kukurydzianą i pszenną. Obtaczam wszystkie kawałki kurczaka i smażę w woku, na dobrze rozgrzanym oleju, na jasnozłoty kolor (nie można usmażyć zbyt mocno!).
Osuszam usmażone kawałki na papierowym ręczniku i odstawiam.
Przygotowanie sosu cytrynowego
W małym rondelku lub na patelni łączę sok, wodę, cukier i wódkę. Zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum i czekam aż do rozpuszczenia cukru.
Dodaję skrobię kukurydzianą (najlepiej jest rozmieszać ją wcześniej w niewielkiej ilości wody; w ten sposób najłatwiej uniknąć grudek mąki w sosie). Gdy sos zgęstnieje, odstawiam.
Na suchej patelni, w razie potrzeby, podgrzewam wszystkie kawałki kurczaka aż będą chrupiące i złociste. Układam na talerzu, polewam sosem, ozdabiam cebulką dymką lub papryczką chili.
Dekoruję mięso pokrojoną w paski kapustą pekińską (którą można skropić odrobiną oliwy (np. sezamowej)) i plasterkami cytryny.
Uwagi
Kurczak cytrynowy może zostać podany z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu hokkien.