1czerwona cebuladrobno pokrojona lub posiekana w piórka
100gsuszonych moreli
4łyżki rodzynek
1łyżka cynamonu
3łyżki masła
oliwa
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę szklę na głębokiej patelni na 3 łyżkach oliwy.
Dodaję umyte i oczyszczone skrzydełka natarte solą i pieprzem.
Gdy mięso zbrązowieje, dokładam morele, rodzynki i 1 łyżkę cynamonu. Smażę jeszcze chwilę, a następnie zalewam gorącą wodą tak, aby częściowo przykryć mięso. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem, na dnie układam ugotowany, odcedzony ryż.
Na wierzchu kładę skrzydełka, polewam powstałym podczas duszenia sosem, razem z owocami.
Całość przykrywam folią aluminiową lub pokrywką tak, żeby nie przykrywała szczelnie kurczaka i piekę przez ok. 20 minut w temperaturze 150 °C.