4piersi z kurczakapojedyncze; umyte, oczyszczone, osuszone na papierowym ręczniku
500mljogurtu naturalnego
1łyżeczka curry
1łyżeczka soli
Instrukcje
Jogurt, curry i sól mieszamy w miseczce.
Do marynaty wkładamy nieroztłuczone mięso, dobrze moczymy ze wszystkich stron i odstawiamy do marynowania na min. 2 godziny (po 1 godzinie przewracamy mięso na drugą stronę).
Na grillu lub patelni grillowej szybko i na dużym ogniu rumienimy mięso, żeby zamknęło pory. Następnie, na średnim ogniu, dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Odkrywamy, rumienimy z drugiej strony i znów dusimy od przykryciem przez 15 minut.
Podajemy od razu. Przed podaniem można zrobić z boku piersi nacięcie cienkim nożem i sprawdzić, czy w środku jest ugotowana. Jeśli nie, należy poddusić mięso jeszcze przez kilka minut.