1kurczakok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem
suszony tymianek lub majeranek
4ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
3łyżkimasła klarowanego
sól
Instrukcje
Kurczaka nacieramy z wierzchu i od środka solą i czosnkiem, a na koniec posypujemy i tymiankiem lub majerankiem.
Zawiązujemy nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijamy, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.
Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy 1 łyżkę masła klarowanego i kładziemy na nim kurczaka. Obkładamy mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.
Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać.
Podajemy upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.