350gpiersi z kurczakapokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa
100gorzechów nerkowców
2łyżkiwiórków kokosowych
1duża cebulalub 2 małe; pokrojona w ósemki
3-4ząbkiczosnku
½czerwonej paprykipokrojona na spore kawałki
½zielonej paprykipokrojona na spore kawałki
1mały ananasok. 350 g; obrany, pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa
1papryczka chilidrobno posiekana
2łyżkisosu ostrygowego
1łyżkasosu rybnego
1łyżeczkacukrunajlepszy będzie palmowy, brązowy, ale można też wykorzystać cukier biały
2cebulki dymkipokrojone ukośnie w plasterki o szerokości kilku mm
2łyżkiolejunajlepszy będzie olej przeznaczony specjalnie do smażenia w woku
Instrukcje
Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy wiórki kokosowe i od razu przesypujemy na talerz (bardzo szybko się uprażą i błyskawicznie zaczną brązowieć).
Na tej samej patelni prażymy orzechy nerkowce. Kiedy zaczną mocniej pachnieć i delikatnie brązowieć, przesypujemy na talerz z wiórkami.
Rozgrzewamy olej w woku i na średnim ogniu szklimy cebulę razem z czosnkiem, przez ok. 2 minuty. Przekładamy na osobny talerz, zostawiając tłuszcz na dnie woka.
Zwiększamy ogień do maksimum i smażymy kurczaka, papryki i chili, aż mięso nabierze złocistego koloru (zbyt mocno wysmażony kurczak będzie za suchy).
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz orzechów i wiórków, i podsmażamy całość na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Sosy przed dodaniem można wymieszać ze sobą i rozpuścić w nich cukier.
Zdejmujemy wok z ognia i dodajemy do dania orzechy i wiórki, mieszając całość.
Kurczaka z orzechami i ananasem dekorujemy cebulką dymką i serwujemy z ryżem.
Ananas ma średni indeks glikemiczny, dlatego jako dodatek do tej potrawy, aby całość zachowała niski indeks glikemiczny, proponuję ryż brązowy lub czerwony.