Kurczak z orzechami i selerem naciowym czyli przepis na smaczny obiad. Kurczak z orzechami grillowany z dodatkiem warzyw: papryki, selera naciowego i cebuli.
1podwójna pierś z kurczaka lub indykapokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa
100gorzechów nerkowców
6łodyg selera naciowegopokrojony w ukośne plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm
1cebulapokrojona w półksiężyce
1paprykaduża; pokrojona w drobną kostkę lub paski
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
4łyżki masłanajlepsze będzie masło klarowane
1łyżeczkachili w proszku
sos sojowy
Sałata z sosem koperkowym
1główkasałaty lodowejmała
1łyżeczka koperkuposiekany
10łyżek oliwy z oliwek
3łyżki śmietany
3łyżki majonezu
1łyżka octu winnego
1cebulkamała, drobno posiekana
Do dekoracji
2cebulki dymkipokrojone na plasterki
Instrukcje
Mięso nacieramy czosnkiem, posypujemy chili, układamy w miseczce i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok. 30 minut.
Grillujemy mięso na płycie raclette, w grillu elektrycznym lub na świeżym powietrzu (jeśli pokroiliśmy mięso w kostkę, trzeba je będzie grillować na aluminiowej tacce).
Orzechy w całości delikatnie prażymy na suchej patelni (wersja domowa) lub na tacce do grilla.
Na patelni lub tacce do grilla układamy cebulę, paprykę, seler naciowy, obkładamy kawałkami masła i smażymy/grillujemy aż do uzyskania miękkości. Pod koniec dosypujemy uprażone orzechy.
Sałatę rwiemy na kawałki i podajemy z sosem koperkowym wymieszanym ze wszystkich składników. Całość posypujemy cebulką dymką.