400gpiersi z kurczakaoczyszczona z błon, pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżeczką świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
½łyżeczki mieszanki do curry
1szczyptachili
Sos pieczarkowy
250gpieczarekumyte, obrane, pokrojone na plasterki
1cebuladrobno posiekana
1papryka czerwonasłodka, podłużna; pokrojona w niedużą kostkę
1szklanka jogurtu naturalnego
1łyżeczka soku z cytrynyopcjonalnie
kilka łyżek natki pietruszkidrobno posiekana
Dodatkowo
masło klarowane, oliwa z oliwek extra vergine lub olej rzepakowykilka łyżek
sól, pieprz
Instrukcje
Marynowanie kurczaka
Mięso mieszam z 2 łyżkami oliwy, doprawiam solą, pieprzem, chili, curry i czosnkiem. Przykrywam i odstawiam na min. 15 minut do lodówki.
Sos pieczarkowy
Cebulę szklę na kilku łyżkach tłuszczu.
Dodaję pieczarki i paprykę, duszę przez 5 minut na niedużym ogniu, następnie podsmażam do zgęstnienia.
Dosypuję połowę natki pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i gotuję jeszcze przez 5 minut.
Smażenie kurczaka
Mięso szybko obsmażam na patelni na tłuszczu, lekko rumieniąc.
Sos pieczarkowy
Zdejmuję pieczarki z ognia i dwie łyżki dodaję do jogurtu. Dokładnie mieszam, następnie przelewam mieszankę jogurtową oraz sok z cytryny do pozostałych pieczarek i znów dokładnie mieszam. Doprawiam w razie potrzeby.
Mieszam sos z kurczakiem i serwuję z gotowanym ryżem, kaszą lub warzywami strączkowymi, np. soczewicą. Posypuję pozostałą natką pietruszki.