Kurczak z sosem miętowym, przygotowanym na bazie jabłka i gruszki oraz soku z cytryny z dodatkiem świeżej mięty. Świetne połączenie z łagodnym smakiem drobiu i smaczny, szybki i łatwy obiad.
podwójna pierś z kurczakapokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
Ciasto
1jajko
1Szczypta sody oczyszczonej
5łyżek mleka
10łyżek mąki
sól, pieprz
Sos
2jabłka
1gruszka
½cytryny
¾szklanki wody
½szklanki drobno posiekanych listków mięty
Dodatkowo
olej do głębokiego smażenia
Instrukcje
Mięso nacieram solą i pieprzem.
Składniki na ciasto dokładnie mieszam w miseczce. Powinno być konsystencji gęstszej niż na naleśniki, aby po zanurzeniu mięsa dobrze się go trzymało.
Maczam kawałki mięsa w cieście i smażę na głębokim oleju.
Osączam każdy usmażony kawałek na papierowym ręczniku.
Jabłka i gruszkę obieram, ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze. Starte owoce wkładam do rondelka, zalewam wodą i duszę, rozgotowując je.
Do tak przygotowanego przecieru owocowego wlewam sok z ½ cytryny i wsypuję miętę.
Mięso można polać sosem lub podać go w osobnym naczyniu do maczania pojedynczych kawałków. Dekoruję całość miętą i plasterkami cytryny.
Danie można podać z białym ryżem lub samo, jako przystawkę.