200gkwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
10truskawekduże; umyte, bez szypułek, rozgniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze
kilka całych truskawek do dekoracji
½szklanki octu balsamicznego
1łyżka soku z cytryny
2łyżki oliwy
1łyżka cukrumożna zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem
1łyżka pieprzu
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka soli
Instrukcje
Wszystkie składniki oprócz kurczaka i oliwy mieszamy dokładnie w miseczce.
Oczyszczone z błon piersi kurczaka wkładamy do marynaty i zostawiamy na min. 1 godzinę do marynowania. W trakcie marynowania obracamy piersi tak, żeby dobrze wymoczyły się w marynacie z obu stron.
Na patelni teflonowej lub grillowej rozgrzewamy oliwę i szybko obsmażamy kurczaka dokładnie „oskrobanego” z marynaty. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie można przekroić jedną pierś i sprawdzić czy w środku nie jest jeszcze surowa.
W czasie gdy mięso się dusi, przelewamy do niewielkiego garnka marynatę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut.
Gotową pierś z kurczaka kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm, dekorujemy sosem i podajemy z rukolą i pokrojonymi w plastry, pozostałymi truskawkami.