Prosty i bardzo smaczny kurczak ze szpinakiem z dodatkiem czosnku, cebuli, ziół i soku z cytryny. Można zaserwować go z makaronem lub ryżem, ale ja proponuję z kaszą i smażonymi batatami. Najlepszy kurczak ze szpinakiem na szybki obiad.
2piersi z kurczakapojedyncze; oczyszczone z błon, umyte, osuszone papierowym ręcznikiem lub serwetką, pokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa
½cytrynytylko wyciśnięty sok; można dodać cały do kurczaka lub podzielić po równo: połową doprawić mięso, a drugą połowę wykorzystać do skropienia szpinaku pod koniec duszenia
sól, biały pieprz
4łyżki wytrawnego sherrymożna zastąpić nalewką o jasnym kolorze lub wódką z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, najlepiej brzozowego
¼cytrynyopcjonalnie; tylko starta skórka
Szpinak
300gszpinakuumyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku
1cebuladrobno pokrojona
sól, biały pieprz
czerwony pieprz ziarnisty
1-2ząbkiczosnkuopcjonalnie; drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
½łyżeczki gałki muszkatołowej
½łyżeczki suszonego oregano
Do smażenia
masło klarowane lub olej kokosowykilka łyżek
Instrukcje
Kurczaka doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny, alkoholem oraz, opcjonalnie, skórką z cytryny, przykrywam i odstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i na niewielkim ogniu podsmażam kurczaka, delikatnie rumieniąc (na złocisty kolor, żeby mięso nie było przesuszone). Odsuwam na bok patelni.
Cebulę szklę na tłuszczu na niewielkim ogniu, a pod koniec dodaję czosnek i szklę całość, delikatnie mieszając.
Do cebuli i czosnku dodaję sparzony szpinak i przesmażam, aż ściemnieje i zmniejszy dwukrotnie objętość. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami, opcjonalnie dodając zachowaną połowę soku z cytryny.
Mieszam mięso ze szpinakiem na patelni i serwuję na talerzach, z dodatkiem ugotowanego makaronu lub ryżu przełożonego masłem lub pieczonych czy smażonych ziemniaków. Moja propozycja to ugotowana kasza jaglana i podsmażony batat (słodki ziemniak), pokrojony wcześniej na plasterki.
Kurczak ze szpinakiem będzie bardzo ładnie kontrastować z żółtymi lub pomarańczowymi warzywami (ziemniaki, marchewka, słodkie ziemniaki, dynia) oraz z czerwonym, ziarnistym pieprzem.