makaron do lasagnemaksymalnie 1 opakowanie, w zależności od wielkości naczynia do lasagne
1cebuladrobno pokrojona
3ząbkiczosnku
400gczerwonej fasolkiugotowana
1czerwona papryka
2pomidory
1szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
½łyżeczki chili
oliwa z oliwek
100-200gżółtego sera
sól, pieprz
Instrukcje
Drobno pokrojoną cebulę szklę na oliwie, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy całość zmięknie, dodaję odcedzoną fasolkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę, duszę dalej jeszcze przez kilka minut.
Dorzucam pokrojony pomidor, dodaję przecier pomidorowy i przyprawiam.
Naczynie żaroodporne do przygotowywania lasagne smaruję oliwą, układam na dnie płaty makaronu, polewam sosem, posypuję utartym serem.
Układam kolejną warstwę makaronu, polewam sosem, posypuję utartym serem itd.
Przy standardowej wielkości naczynia żaroodpornego powinno się otrzymać lasagne z 3-4 warstwami sosu. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który ja skrapiam po wierzchu oliwą i ewentualnie posypuję żółtym serem.
Czas zapiekania lasagne zależy od rodzaju zastosowanego makaronu i najlepiej sugerować się instrukcją gotowania wydrukowaną na opakowaniu. Z reguły jest to 40 minut pieczenia w temperaturze 180 °C. Jeśli używam makaronu, który przed zapiekaniem należy obgotować, czas 40 minut skracam o połowę.