Lasagne ze szparagami czyli przepis na prosty obiad wegetariański bez mięsa. Makaron lasagne przekładany blanszowanymi szparagami, sosem beszamelowym i serem parmezanem lub mozzarellą.
200gsera żółtegonajlepiej parmezan lub mniej kaloryczna mozzarella
5ząbkówczosnkuopcjonalnie; obrany, pokrojony w cieniutkie plasterki, może być zeszklony na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek
Instrukcje
Zaczynam od przygotowania szparagów. Myję, obieram, ustawiam w pionie w garnku (można związać je nitką lub wykorzystać specjalny garnek do gotowania szparagów) i blanszuję przez ok. 3 minuty.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieszczam na dnie odrobinę sosu beszamelowego, układam na wierzchu płaty makaronu.
Kładę na wierzchu kilka szparagów, posypuję czosnkiem i serem.
Polewam sosem i przykrywam makaronem. Powtarzam czynności aż do uzyskania 3-4 warstw makaronu.
Płatki makaronu, które mają znajdować się na wierzchniej warstwie, przed położeniem moczę we wrzącej wodzie. Zapobiegnie to ich przypaleniu. Można obłożyć je kawałkami masła i serem.
Przykryte naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C i zapiekam przez ok. 20 minut, chyba że przepis podany na opakowaniu makaronu sugeruje inny czas i temperaturę.