Łatwy biszkopt bez piany z białek, wyrastający na proszku do pieczenia. To prosty biszkopt bez ubijania piany, za to z jajek mocno napowietrzonych mikserem. Prościej się nie da!
12łyżek cukrupolecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym
2łyżeczki proszku do pieczeniaw diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu
12łyżek mąkipszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową
Instrukcje
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
Dosypuję mąkę z proszkiem i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 60 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.
Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.
Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z foremki i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki. Przekładam kremem, konfiturami oraz dekoruję.