50gsuszonych grzybównamoczone na kilka godzin w 1 l zimnej wody
2łyżki mąki
2łyżkimasłajedna do smażenia cebuli, druga do smarowania naczynia
oliwa
sól, pieprz
Instrukcje
Grzyby razem z wodą, w której się moczyły, zagotowujemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, odciskamy, drobno kroimy. Zachowujemy wywar.
Kapustę odcedzamy, drobno kroimy, gotujemy w wywarze grzybowym przez ok. 20 minut.
Makaron łazanki gotujemy al dente. Powinien być lekko twardy. Po ugotowaniu odcedzamy.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle. Podsypujemy mąką, zasmażamy i rumienimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dodajemy kapustę, makaron, grzyby i cebulę, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.