Doskonałe leczo warzywne z cukinią, papryką, selerem naciowym, marchewką, pietruszką i pomidorami, z dodatkiem cebuli, czosnku i pieczarek. Najlepsze leczo z warzywami doprawione papryką w proszku, koperkiem i natką pietruszki.
Cebulę i czosnek szklę na oleju, na głębokiej patelni lub w większym garnku.
Dodaję pieczarki, podduszam, następnie smażę na niedużym ogniu, do miękkości.
Dodaję seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, surową paprykę i pomidory i podsypuję odrobiną soli. Duszę pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut.
Dodaję cukinię, pieczoną paprykę i przyprawy oraz koperek, duszę jeszcze przez 5-10 minut.
Przelewam leczo do talerzy i serwuję z dodatkiem natki pietruszki.
Uwagi
Zamiast koperku można wykorzystać 2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich.