Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Leczo z cukinią
Najlepsze leczo z cukinią, cebulą i czosnkiem, papryką i pomidorami czyli przepis na leczo wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Węgierska
Słowo kluczowe:
leczo z cukinią
Servings:
4
osoby
Calories:
251
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
cukinii
pokrojona w kostkę wielkości 1 kęsa; połowę można zastąpić pokrojoną w podobną kostkę kiełbasą podwawelską
3
papryki
kolorowe; pokrojone w grubą kostkę
4
pomidory
średnie; pokrojone w kostkę
3
cebule
drobno pokrojone
2-4
ząbki
czosnku
pokrojony w cienkie plasterki
5
łyżek
oleju roślinnego do smażenia
w wersji z mięsem można zastąpić smalcem
½-1
łyżeczka
chili, ostrej papryki lub zmielonego czerwonego pieprzu
1
łyżeczka
papryki słodkiej wędzonej
w wersji z kiełbasą można pominąć lub wykorzystać paprykę słodką niewędzoną
1
łyżeczka
cząbru lub mieszanki ziół prowansalskich
1
łyżeczka
cukru
opcjonalnie; można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem/erytrytolem
sól, pieprz
Instrukcje
W dużym garnku lub w woku szklę cebulę z czosnkiem na tłuszczu.
Dodaję paprykę i cukinię. Mieszam i podsmażam aż zmięknie.
Do warzyw dodaję kiełbasę i duszę na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Dodaję pomidory i zagotowuję. Trzymam całość na ogniu aż pomidory się „rozpadną”.
Przyprawiam leczo ostrym chili, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Jeśli pomidory były mało dojrzałe, smak potrawy można „podbić” odrobiną cukru.
Podaję gorące, z kromką chleba.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Wartości odżywcze
Serving:
375
g (wersja wegetariańska)
|
Kalorie:
251
kcal
|
Carbohydrates:
20
g
|
Białko:
4
g
|
Fat:
18
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
65
mg
|
Potas:
788
mg
|
Fiber:
5
g
|
Cukier:
12
g
|
Witamina A:
3282
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
2
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Witamina C:
120
mg
|
Vitamin E:
5
mg
|
Vitamin K:
33
µg
|
Wapń:
61
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
47
mg
|
Phosphorus:
111
mg
|
Selenium:
1
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!