Czekoladę wrzucam do niedużego garnka, dodaję mleko. Garnek umieszczam w drugim, nieco większym garnku z wrzątkiem, stawiam całą „konstrukcję” na ogniu i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając.
Można też użyć jednego garnka, trzymając w powietrzu nad ogniem albo rozpuścić czekoladę w szklanej misce w kuchence mikrofalowej (partiami, po ok. 30 sekund).
Miksuję za pomocą blendera rozpuszczoną z mlekiem czekoladę z bananami (można zostawić kilka plasterków do dekoracji), likierem i rumem, aż do uzyskania gładkiej masy.
Przelewam do plastikowego lub metalowego pudełka i mrożę w zamrażalniku przez min. 4 godziny. Co ok. 30 minut otwieram pudełko i mieszam całość łyżką, żeby zapobiec krystalizacji lodów.
Lody dekoruję plasterkami banana i wiórkami ciemnej czekolady.
Uwagi
Dzięki zawartości alkoholu konsystencja zamrożonych lodów nie będzie zbyt mocno „zbita” i łatwiej będzie formować z nich gałki przy pomocy łyżki do lodów. Dzieciom lodów z alkoholem nie wolno serwować.