Lody czekoladowe wegańskie z awokado lub mleka kokosowego lub wegetariańskie na śmietance kremówce. Doskonałe, naturalnie słodkie lody czekoladowe domowe, opcjonalnie dosładzane miodem, ksylitolem lub syropem z agawy.
1-2awokadow zależności od wielkości; dojrzałe, obrane, pokrojone w kostkę, zamrożone; można zastąpić zamrożoną w kostkach śmietanką kremówką 30% lub zamrożonym, tłustym mlekiem kokosowym
1banan lub mangoowoc bardzo dojrzały, obrany, pokrojony na kawałki, zamrożony
1łyżeczkaekstraktu z wanilii
2-3łyżkikakaociemne, gorzkie, dobrej jakości
malutka szczypta soli
1-3łyżkiksylitolu, miodu lub syropu z agawyopcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w blenderze, na najwyższych obrotach. W razie potrzeby pomagam sobie łopatką.
Lody czekoladowe można też przygotować z niezamrożonych składników, miksując wszystko w blenderze, następnie przełożyć do pudełka i mrozić przez ok. 2 godziny, do 30 minut mieszając całość łyżką w celu zapobiegania krystalizacji mieszanki.