Lody jagodowe wegańskie, bez cukru, bez jajek i bez mleka. Przepis na lody z jagód, banana i ananasa, opcjonalnie z dodatkiem wanilii i mleka kokosowego, doskonałe w smaku i niskokaloryczne.
1bananbardzo dojrzały, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży
1gruby plaster świeżego ananasasłodki, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży
1-2łyżki syropu klonowego lub z agawyopcjonalnie
1łyżeczka ekstraktu z waniliiopcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.