Najlepsze lody malinowe bez cukru, bez mleka i bez jajek, naturalnie słodkie lub dosładzane ksylitolem, syropem klonowym lub z agawy. Pyszne wegańskie lody z malin z bananem i mlekiem kokosowym.
1szklanka masła kokosowego lub śmietanki kokosowejo temperaturze pokojowej lub zamrożone w kostkach; w wersji klasycznej można zastąpić jogurtem naturalnym, mlekiem krowim lub śmietanką kremówką 30-36%
1bardzo dojrzały bananświeży lub zamrożony w niedużych kawałkach
1łyżeczka ekstraktu z waniliiopcjonalnie
1łyżka ksylitolu, syropu z agawy lub syropu klonowegoopcjonalnie
Instrukcje
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.