Domowe lody truskawkowe na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego lub jogurtu greckiego, słodzone cukrem lub ksylitolem, albo syropem z agawy, chociaż można też wykorzystać do posłodzenia bardzo dojrzałego banana. Najlepsze lody truskawkowe domowe.
300mlśmietanki kremówki+ 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego; wymieszane i zamrożone w pojemnikach na kostki lodu; można zastąpić gęstym, mrożonym jogurtem greckim
100gcukrulub 1 bardzo dojrzały banan; cukier można też zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem
kilka świeżych truskawekdo dekoracji
kilka listków miętydo dekoracji
Instrukcje
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Krok opcjonalny. Jeśli masa podczas miksowania rozdrobni się zbyt mocno lub rozpuści - mrozimy w zamrażalniku do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia można co ok. 30 minut wyjmować pudełko z lodami i dokładnie mieszać zawartość, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.
Przekładamy lody do pucharków i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty.