Najlepsze wegańskie lody truskawkowe bez cukru, bez jajek, bez mleka czy śmietany. Przepis na lody truskawkowe fit - z truskawek i bananów, z dodatkiem wanilii, orzechów nerkowców i daktyli lub rodzynek.
2banany lub awokadodojrzałe; świeże lub zamrożone w niedużych kawałkach, bez skórek
½szklankiorzechów nerkowcówopcjonalnie
1garśćsuszonych daktyli lub rodzynekopcjonalnie; lub ½ świeżego banana, albo 2 łyżki ksylitolu, miodu, syropu z agawy albo syropu klonowego; daktyle/rodzynki można wcześniej namoczyć i odcedzić, żeby łatwiej dały się zmiksować
1łyżeczkaekstraktu waniliowegoopcjonalnie
Instrukcje
Orzechy i daktyle/rodzynki miksuję w blenderze na gładkie masło z nerkowców. Wyjmuję z kielicha.
Dodaję do blendera pozostałe składniki i miksuję pulsacyjnie, do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dokładając masło orzechowe.
Lody miksowane z zamrożonych składników są gotowe do podania. Masę ze składników niezamrożonych przekładam do maszynki do lodów lub mrożę w pudełku, w zamrażalniku, przez ok. 3 godziny, mieszając co 30 minut, co zapobiega krystalizacji i zapewnia lepszą konsystencję lodów.