½-¾szklanki cukrumożna zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, które mają mniej kalorii
2szklanki śmietanki kremówki30-36%, najlepsza będzie śmietanka kupiona w dziale chłodniczym; można też wykorzystać creme fraiche
waniliamiąższ z 2 lasek wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można też wykorzystać oba rodzaje pół na pół, albo 1 łyżeczka pasty z wanilii bourbon)
Instrukcje
Mleko z cukrem podgrzewamy w garnku razem z wanilią (jeśli wykorzystujemy miąższ z laski wanilii, wyskrobujemy go za pomocą łyżeczki po przekrojeniu laski wzdłuż, następnie do mleka wkładamy też skórkę). Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Wyjmujemy skórkę z wanilii (nie wyrzucamy! można wypłukać ją w wodzie, wykorzystać do aromatyzowania cukru), podgrzewamy mleko ponownie i stopniowo, cienką strużką, wlewamy ok. ⅓ do miski, w której wcześniej, za pomocą trzepaczki, zostały rozkłócone żółtka, cały czas ubijając je trzepaczką.
Przelewamy masę żółtkową do garnka z pozostałym mlekiem i gotujemy na małym ogniu, cały czas dokładnie mieszając, zwłaszcza po bokach garnka i dnie. Kiedy masa zgęstnieje (stworzy się tzw. custard czyli sos angielski) i zacznie przylegać do łyżki, zdejmujemy całość z ognia i odstawiamy na kilka minut.
Do sporej miski (najlepiej aluminiowej, schłodzonej w lodówce, a potem owiniętej z zewnątrz ręcznikiem) wlewamy śmietankę, następnie stopniowo dodajemy sos mleczny, cały czas mieszając za pomocą trzepaczki, aż wszystkie składniki się połączą, a masa się wystudzi.
Odstawiamy masę do lodówki na min. 2 godziny.
Przekładamy masę maszynki do lodów i uruchamiamy program chłodzenia. Można też wykorzystać 1-litrowe pudełko, przelać do niego masę i wstawić do zamrażalnika na min. 2 godziny (co 30 minut wyjmujemy pudełko, otwieramy i mieszamy dokładnie całość za pomocą łyżki - to zapobiega powstawaniu kryształków wody w lodach).