500głososiafiletowany; umyty w zimnej wodzie, osuszony papierowym ręcznikiem
¼szklanki soli
¼szklanki cukru
1łyżka pieprzugrubo zmielony
1pęczekkopruświeży, drobno pokrojony
Instrukcje
Łososia przekładam do głębszej miski, zasypuję mieszanką soli i cukru oraz pieprzem i koprem, przykrywam dokładnie folią spożywczą.
Obciążam rybę (np. ustawiając na niej miseczkę wypełnioną wodą) i odstawiam w chłodne miejsce (lodówka) na 7 dni.
Każdego dnia odkrywam łososia i polewam sosem, który wytopił się z niego w trakcie leżakowania.
Serwuję łososia gravlax oskrobanego z kopru i pieprzu, pokrojonego w cienkie plastry, z wybranymi dodatkami (np. tj. świeże zioła, sałata, cebula, oliwki, ogórek kiszony, cytryna lub limonka, pomidorki koktajlowe, oliwa, balsamico).