Pyszny łosoś pieczony, skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Serwowany z dodatkiem pesto lub jogurtu naturalnego wymieszanego z koperkiem. Koper lub inne zioła można też wykorzystać do pieczenia.
800gfiletu z łososia bez skórypokrojony na 4 części
3łyżki oliwyopcjonalnie; można też zastąpić stopionym masłem klarowanym
biały lub czarny pieprzmielony
sól
Dodatki opcjonalne (do wyboru)
2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
2łyżkiświeżego imbirustarty na tarce o drobnych oczkach
1pęczekkopru, tymianku, natki pietruszki, rozmarynu, szałwii, bazylii lub kolendrydrobno posiekany
1łyżeczkachiliw proszku lub płatkach
1łyżka ziaren kolendry lub mieszanki przypraw, np. garam masala lub curryroztarte w moździerzu
Po upieczeniu
sok z cytrusówlimonka, cytryna lub pomarańcza do skropienia upieczonej ryby
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na temperaturę 220 °C (góra+dół).
Rozmrożonego łososia kroję na 4 części i wkładam do miski.
Zalewam oliwą lub masłem (albo całkowicie rezygnuję z dodatku tłuszczu), nacieram czosnkiem lub imbirem, posypuję drobno posiekanymi świeżymi ziołami, kolendrą, pieprzem i solą. Przykrywam i odstawiam na min. 30 minut do lodówki. W tym czasie w piekarniku można np. zacząć piec dowolne warzywa, z którymi potem będzie podana ryba.
Wstawiam blaszkę z łososiem zawiniętym w folię aluminiową na środkową półkę piekarnika. Jeśli łosoś ma skórę, powinien być ułożony skórą do dołu.Czas pieczenia (na każde 2,5 cm grubości łososia, niezależnie od wielkości całego kawałka. Grubość mierzona w najgrubszym miejscu ryby): - airfryer: 4-6 minut - mały piekarnik ok. 35 l: 8-12 minut- duży piekarnik ok. 70 l: 15-20 minut
Kilka minut przed upływem czasu pieczenia zaczynam sprawdzać, czy ryba jest gotowa. Sprawdzam za pomocą widelca, czy kawałek/pasek łososia łatwo odrywa się od całości. Jeśli tak, można serwować.
Wyjmuję rybę i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Od razu serwuję.
Uwagi
Upieczony łosoś może przez kilka dni być przechowywany w lodówce. Świetnie smakuje również na zimno.