1szklankamakusuchy lub opłukany, dokładnie osuszony
1szklankamiodu
½szklankicukru
½szklankimigdałówbez skórki, drobno zmielone w blenderze
Instrukcje
Miód z cukrem roztapiam w kąpieli wodnej. Następnie, już bezpośrednio na palniku, doprowadzam do wrzenia, a gdy ściemnieje, zdejmuję z ognia.
Stopniowo dosypuję mak i migdały, cały czas dokładnie mieszam. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby po wsypaniu całego maku i migdałów trudno ją było mieszać.
Masę wykładam na papierze do pieczenia, przykrywam od góry drugim kawałkiem papieru do pieczenia i wałkuję na grubość kilku milimetrów (grubość sezamków). Od razu po wałkowaniu zdejmuję z góry papier.
Z rozwałkowanej masy wykrawam kwadraty, które następnie kroję na pół, w trójkąty. Zostawiam na całą noc do ostygnięcia i stwardnienia.