1cukiniamała; pokrojona na plasterki lub w półksiężyce
świeża bazylia do dekoracji
2garścieorzechów włoskichopcjonalnie; uprażone na suchej patelni
sól, pieprz
Instrukcje
Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku.
Cukinię prószę solą, smaruję oliwą z oliwek i grilluję na grillu, patelni teflonowej lub w piekarniku, aż zmięknie i nabierze brązowawych kolorów.
Na zimnej oliwie, na niewielkim ogniu, szklę cebulę.
Do cebuli dodaję paprykę i podsmażam, aż zmięknie.
W misce mieszam ugotowany, odcedzony makaron, cebulę i paprykę oraz cukinię (można też nie dodawać plastrów cukinii do miski tylko udekorować nimi osobno każdy talerz po nałożeniu makaronu).
Nakładam makaron na talerze, ozdabiam świeżą bazylią i uprażonymi orzechami, posypuję pieprzem.