Makaron z grzybami z cebulą, czosnkiem i białym winem lub śmietanką kremówką, z dodatkiem sera pleśniowego i natki pietruszki, do zrobienia w 20 minut.
500ggrzybówpokrojone na plasterki lub w słupki, obgotowane przez 2 minuty i odcedzone
1cebuladrobno pokrojona
½szklankibiałego wina wytrawnegoopcjonalnie; połowę lub całość można zastąpić śmietanką 30-36% lub wywarem z drobiu/warzyw
25gsera pleśniowegonp. rokpol, gorgonzola, lazur
3ząbkiczosnkupokrojony na bardzo cienkie plasterki
½papryczki chiliposiekana w drobną kosteczkę; można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili
50gparmezanulub innego twardego sera włoskiego; opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach
1pęczeknatki pietruszkidrobno posiekana
6łyżekmasła klarowanegomożna zastąpić olejem roślinnym do smażenia
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę i czosnek delikatnie solę i szklę na maśle na niedużym ogniu.
Dodaję grzyby i chili, zalewam winem. Duszę przez kilka minut.
Zdejmuję pokrywkę z patelni, dosypuję połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odparowuję na średnim ogniu.W tym samym czasie gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z grzybami. Dodaję ser. Dokładnie mieszam całość.
Przed podaniem posypuję każdą porcję pozostałą natką pietruszki.