Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron z kalafiorem
Przepis na makaron z kalafiorem, bez mięsa i opcjonalnie bez nabiału. Pyszny i prosty do zrobienia, łatwy obiad.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
25
minuty
minuty
Łączny czas:
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
makaron z kalafiorem
Servings:
4
Calories:
719
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
300
g
makaronu
1
kg
kalafiora
tylko różyczki, bez grubych trzonków
1
cebula
duża; drobno pokrojona
2-4
ząbki
czosnku
drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki
½
cytryny
wyciśnięty sok i starta na tarce o drobnych oczkach skórka; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem
1
szklanka
śmietanki kremówki
można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym
3
łyżki
oliwy extra vergine
o niskiej kwasowości
½
łyżeczki
mieszanki przypraw curry
¼
łyżeczki
gałki muszkatołowej
starta na tarce o drobnych oczkach
¼
łyżeczki
cynamonu
1
szczypta
chili
4
łyżki
tymianku
świeży, listki oskubane z łodyżek
50
g
parmezanu lub pecorino
opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić migdałami w płatkach delikatnie uprażonymi na suchej patelni
sól, pieprz
Instrukcje
Kalafior opcjonalnie blanszuję we wrzątku przez 1 minutę i odcedzam na sicie. Można też wykorzystać surowy.
Na niedużym ogniu szklę cebulę z czosnkiem na oliwie, posypując je niewielką ilością soli.
Dodaję śmietankę i kalafior. Zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień do minimum, przykrywam patelnię i gotuję przez 4 minuty.
Dodaję skórkę z cytryny oraz przyprawy. Mieszam i gotuję jeszcze przez 1 minutę.
Zdejmuję z ognia, dodaję sok z cytryny i mieszam całość.
W czasie gdy sos się gotuje, w osobnym garnku gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
Przekładam odcedzony makaron na patelnię z sosem i mieszam. Nakładam do talerzy i dekoruję pieprzem oraz tymiankiem.
Opcjonalnie posypuję każdą porcję parmezanem/migdałami. Serwuję.
Wartości odżywcze
Serving:
450
g
|
Kalorie:
719
kcal
|
Carbohydrates:
76
g
|
Białko:
21
g
|
Fat:
38
g
|
Tłuszcze nasycone:
17
g
|
Cholesterol:
92
mg
|
Sód:
335
mg
|
Potas:
1056
mg
|
Fiber:
9
g
|
Cukier:
8
g
|
Witamina A:
1085
IU
|
Witamina C:
129.6
mg
|
Wapń:
313
mg
|
Żelazo:
5.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!