250gwędzonego łososiapokrojony w paski o grubości ok. 1 cm
1szlanka śmietanki kremówki lub śmietanki do zup i sosów 18%
4ząbki czosnkupokrojony drobno lub na plasterki, albo przeciśnięty przez praskę
½Pęczka koperkuumyty, osuszony, drobno posiekany
2łyżki płatków migdałowych lub orzechów piniowych
1łyżkaoliwy
sól, pieprz
Instrukcje
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (z reguły we wrzącej, osolonej wodzie), najlepiej al dente (czyli tak, aby był sprężysty), odcedzamy i przerzucamy na durszlaku z niewielką ilością masła lub oliwy.
W czasie gotowania makaronu czosnek podsmażamy na oliwie, wyjmujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy, na tej samej patelni, płatki migdałowe/orzechy piniowe. Wyjmujemy.
Na patelnię wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dodając sól i pieprz oraz koper.
Gorący makaron (odcedzony) układamy na talerzach, polewamy sosem, na wierzchu układamy paski łososia. Całość posypujemy smażonym czosnkiem i płatkami migdałowymi.