750gmarchewki lub batatówobrane, pocięte w spiralizerze
2pomidorypokrojone w „ósemki”, bez zielonych szypułek
2garściejarmużuduże; bez grubych łodyżek; posiekany w niezbyt grube paski; można zastąpić szpinakiem
1cebuladuża; drobno pokrojona
2-3ząbkiczosnkupokrojony w cienkie plasterki
1szklankaśmietanki kremówkimożna zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki
3łyżkioliwy extra vergine
2łyżkisoku z cytrynyopcjonalnie
1szklankalistków bazyliiposiekane; połowę przeznaczoną do dekoracji można zastąpić szczypiorkiem
4łyżkitartego parmezanu
2łyżkimigdałów lub nerkowcówgrubo posiekane; lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
sól, pieprz
Instrukcje
Marchewkę można wykorzystać do tego dania surową lub blanszować przez 1 minutę. Batat koniecznie trzeba ugotować do sprężystości.
Czosnek szklę na oliwie, następnie odcedzam z patelni, zostawiając oliwę.
Cebulę szklę na oliwie razem z czosnkiem, delikatnie doprawiając solą. Zmniejszam ogień do minimum i powoli karmelizuję przez kilkanaście minut. Zdejmuję z patelni.
Na pozostałym oleju podsmażam chwilę jarmuż, następnie przykrywam i duszę przez 1-2 minuty.
Dolewam śmietankę i doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję, zmniejszam ogień do średniego. Odparowuję do lekkiego zgęstnienia, dodając w ostatniej minucie połowę bazylii. Doprawiam sokiem z cytryny.
Makaron nakładam do talerzy i polewam sosem z dodatkiem jarmużu. Dekoruję pozostałą bazylią, cebulą z czosnkiem, orzechami i parmezanem.