Makaron z pieczarkami z cebulą, czosnkiem i białym winem lub śmietanką kremówką, z dodatkiem sera pleśniowego i natki pietruszki, do zrobienia w 20 minut.
½szklankibiałego wina wytrawnegoopcjonalnie; połowę lub całość można zastąpić śmietanką 30-36% lub wywarem z drobiu/warzyw
25gsera pleśniowegonp. rokpol, gorgonzola, lazur
3ząbkiczosnkupokrojony na bardzo cienkie plasterki
½papryczki chiliposiekana w drobną kosteczkę; można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili
50gparmezanulub innego twardego sera włoskiego; opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach
1pęczeknatki pietruszkidrobno posiekana
6łyżekoliwyextra vergine
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę i czosnek delikatnie solę i szklę na oliwie na niedużym ogniu.
Dodaję pieczarki i chili, zalewam winem. Duszę przez kilka minut, aż grzyby zmiękną.
Zdejmuję pokrywkę z patelni, dosypuję połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odparowuję na średnim ogniu.W tym samym czasie gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z pieczarkami. Dodaję ser. Dokładnie mieszam całość.
Przed podaniem posypuję każdą porcję pozostałą natką pietruszki.