6sztukoliwekopcjonalnie; bez pestek, pokrojone w talarki
2-4ząbkiczosnkuduży; pokrojony na plasterki lub w kostkę albo przeciśnięty przez praskę
1papryczka chiliopcjonalnie; bez nasion, pokrojona w drobniutką kosteczkę
10łyżekoliwyextra vergine
1szczyptacukruopcjonalnie; polecam cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol
1garśćlistków bazyliigrubo posiekana
tarty parmezan do posypaniaopcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Makaron gotuję „al dente” i odcedzam.
Czosnek delikatnie prószę solą i podsmażam na niewielkim ogniu na oliwie z oliwek, na jasnozłoty kolor.
Odkładam czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewam trochę oliwy i podsmażam papryczkę, oliwki i całe pomidorki, aż lekko zmiękną, ale zachowają kształt. Pod koniec dodaję połowę bazylii.
Odcedzony, gorący makaron delikatnie mieszam z warzywami na patelni.
Nakładam makaron na talerze, skrapiam oliwą z oliwek, posypuję bazylią i parmezanem, w razie potrzeby doprawiam pieprzem.