Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron z serem
Prosty przepis na makaron z serem czyli tani obiad szybki do ugotowania. Makaron z białym serem, cebulą i kaparami lub zielonym groszkiem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Polska, Włoska
Słowo kluczowe:
makaron z serem
Servings:
2
osoby
Calories:
711
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
250
g
makaronu
spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente
200
g
twarogu
grubiej lub drobniej pokruszony
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
2
łyżki
kaparów
opcjonalnie; lub 100 g zielonego groszku
2
łyżki
masła klarowanego lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
Instrukcje
Cebulę szklimy lub rumienimy na maśle lub oliwie.
Dodajemy twaróg i doprawiamy solą, a opcjonalnie – pieprzem. Delikatnie podsmażamy aż ser lekko zmięknie.
Dodajemy ugotowany, odcedzony makaron, szybko mieszamy i przekładamy całość na talerze.
Opcjonalnie do gorącego makaronu dodajemy kapary lub zielony groszek (rozmrożony, przelany wrzątkiem lub świeży, blanszowany).
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Całość można udekorować świeżą bazylią
Jak ugotować makaron
Jak zrobić
masło klarowane
Wartości odżywcze
Serving:
350
g
|
Kalorie:
711
kcal
|
Carbohydrates:
100
g
|
Białko:
28
g
|
Fat:
21
g
|
Tłuszcze nasycone:
11
g
|
Cholesterol:
55
mg
|
Sód:
650
mg
|
Potas:
441
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
140
IU
|
Witamina C:
3
mg
|
Wapń:
118
mg
|
Żelazo:
1.8
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!