500gpomidorówsparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100 %
1cebuladrobno pokrojona
4łyżki oliwy z oliwek
1łyżeczka suszonego oregano
1łyżeczka suszonej bazylii
1łyżeczka suszonego rozmarynu
1łyżeczka soli
1szczyptacukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy (ksylitol) lub erytrytol
2ząbkiczosnkuopcjonalnie; posiekany w bardzo drobną kosteczkę;
½szklanki wywaru warzywnegoopcjonalnie
1łyżeczka ostrej papryki lub chiliopcjonalnie
tarty parmezanopcjonalnie; do posypania; w wersji wegańskiej należy pominąć
Instrukcje
Na oliwie z oliwek szklę cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwam na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładam czosnek.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaję pomidory i dolewam wywar. Zwiększam ogień i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy.
Do sosu dodaję przyprawy, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę.
Ugotowany makaron wrzucam do sosu i mieszam całość. Przekładam na talerze.
Całość posypuję tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.