1łyżeczkasuszonych ziółopcjonalnie; np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich
świeże zioła, np. bazylia lub oreganodo dekoracji
2łyżkimakudo dekoracji
2-4łyżkistartego parmezanu lub innego twardego serado dekoracji
sól, pieprz
Instrukcje
Papryki kroję na połówki lub w ćwiartki i piekę w piekarniku (220 st. C) lub grilluję na ruszcie, albo duszę na patelni o nieprzywierającej powłoce, delikatnie posmarowanej tłuszczem. Po 20 minutach powinny być miękkie.
Sos można przygotować, miksując papryki w blenderze na gładko i jest gotowy. Warto jednak pokusić się o dodatki: zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać zioła i doprawić solą i pieprzem.
Można wymieszać ze zmiksowaną papryką lub zblendować wszystkie składniki - do wyboru.
Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy. Odcedzam i przekładam na patelnię z sosem. Dokładnie mieszam.
Przekładam makaron na talerze, dekoruję świeżymi ziołami, makiem i parmezanem.