Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron z szynką i mascarpone
Szybki i prosty przepis na makaron z szynką i mascarpone, z którego powstaje kremowy sos, a na wierzchu tarty parmezan.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Włoska
Słowo kluczowe:
makaron z szynką i mascarpone, makaron z szynką i sosem z mascarpone
Servings:
4
Calories:
981
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
makaronu
200
g
szynki
pokrojona w paseczki
250
g
mascarpone
1
cebula
mała; drobno posiekana
50
g
parmezanu
opcjonalnie; można zastąpić innym twardym serem włoskim; starty na tarce o drobnych oczkach
1
łyżka
natki pietruszki
drobno posiekana; opcjonalnie
1
łyżeczka
tymianku (lub bazylii)
posiekany
2
łyżki
oliwy
1
łyżka
soku z cytryny
opcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy.
W tym samym czasie na patelni szklę cebulę na oliwie.
Dodaję szynkę i podsmażam wszystko razem na patelni. Szynka powinna delikatnie się zrumienić.
Dodaję mascarpone i podgrzewam, delikatnie mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z sosem.
Mieszam całość, opcjonalnie dodając sok z cytryny i posypując przed podaniem tartym parmezanem oraz natką pietruszki i tymiankiem.
Film
Wartości odżywcze
Serving:
375
g
|
Kalorie:
981
kcal
|
Carbohydrates:
96
g
|
Białko:
36
g
|
Fat:
49
g
|
Tłuszcze nasycone:
24
g
|
Cholesterol:
102
mg
|
Sód:
3167
mg
|
Potas:
489
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1815
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
5
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin B12:
1
µg
|
Witamina C:
13
mg
|
Vitamin D:
1
µg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
169
µg
|
Wapń:
281
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
3
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
86
mg
|
Phosphorus:
436
mg
|
Selenium:
93
µg
|
Zinc:
3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!