Makaron z warzywami przygotowany na bazie bakłażana, cukinii, marchweki, kolorowej papryki, z dodatkiem cebuli, czosnku, świeżej bazylii i parmezanu. Najlepszy makaron z warzywami na cały rok.
1szczyptachililub ¼ ostrej papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczkę
Instrukcje
Cebulę, bazylię i czosnek siekam, paprykę, bakłażan, cukinię i pomidory kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub kroję w julienne.
Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie.
Dodaję cukinię, bakłażan i paprykę i podsmażam przez ok. 5-7 minut.
Dokładam pomidory z marchewką i doprawiam solą, pieprzem, chili i ziołami. Duszę przez ok. 20 minut.
Na minutę przed końcem duszenia gotuję makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Odcedzam makaron i przekładam do warzyw, dokładnie mieszam.
Serwuję makaron z warzywami posypany serem startym na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną bazylią.