Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron zapiekany z sosem pomidorowym
Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii oraz mozzarellą i parmezanem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
30
minuty
minuty
Łączny czas:
45
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Włoska
Słowo kluczowe:
makaron zapiekany z sosem pomidorowym
Servings:
6
Calories:
646
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
400
g
makaronu
np. penne, muszle
1½
kg
pomidorów
dojrzałe, o słodkawym smaku; pokrojone w kostkę
1
cebula
duża; drobno pokrojona
2-4
ząbki
czosnku
drobno posiekany
300
g
sera mozzarella
kule w zalewie
6
łyżek
startego parmezanu
1
łyżka
czerwonego octu winnego
opcjonalnie
1
garść
świeżych listków bazylii
posiekane
1-2
łyżeczki
chili
6
łyżek
oliwy extra vergine
sól, pieprz
Instrukcje
Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
Cebulę i czosnek szklę na 5 łyżkach oliwy, posypując odrobiną soli.
Dodaję pomidory i chili, zagotowuję.
Zmniejszam ogień, żeby sos delikatnie bulgotał i gotuję, pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec miksuję za pomocą blendera.
Dodaję do sosu sól, pieprz i ocet winny oraz bazylię. Delikatnie mieszam.
10 minut przed końcem gotowania sosu pomidorowego nastawiam makaron do ugotowania. Gotuję „al dente”, czyli lekko twardy.
Odcedzam makaron i mieszam z połową sosu pomidorowego i 1 łyżką parmezanu.
Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, a na dnie układam
⅓
makaronu. Polewam
⅓
pozostałego sosu, posypuję 1
½
łyżki
parmezanu. Przykrywam 1 kulką mozzarelli pokrojonej w plasterki.
Powtarzam czynności z kolejnymi warstwami, wykorzystując na ostatniej, wierzchniej, cały pozostały parmezan i przykrywając mozzarellą.
Wstawiam naczynie na 15 minut do piekarnika i zapiekam do uzyskania lekko zrumienionej serowej warstwy.
Serwuję na gorąco lub na zimno, po wystudzeniu.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować makaron
Wartości odżywcze
Serving:
1
porcja
|
Kalorie:
646
kcal
|
Carbohydrates:
75
g
|
Białko:
26
g
|
Fat:
28
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
43
mg
|
Sód:
491
mg
|
Potas:
1316
mg
|
Fiber:
7
g
|
Cukier:
15
g
|
Witamina A:
1675
IU
|
Witamina C:
29.2
mg
|
Wapń:
373
mg
|
Żelazo:
5.7
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!