Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron ze szparagami
Łatwy i szybki obiad czyli makaron ze szparagami wegetariański, a bez masła i sera, z oliwą, może być nawet wegański. Smaczny i aromatyczny, cytrynowy makaron ze szparagami krok po kroku.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
15
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Włoska
Servings:
4
Calories:
810
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
makaronu pappardelle
szerokie wstążki; można zastąpić innym, dowolnym makaronem
500
g
szparagów
oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości ok. 3 cm
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę
½
szklanki
orzechów pinii
1
cytryna
wyszorowana, sparzona; skórka + wyciśnięty sok
2
łyżki
koperku
umyty, osuszony, drobno posiekany
3
łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
50
g
masła
¼ kostki
sól i świeżo zmielony pieprz
Instrukcje
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i gorący przerzucamy na durszlaku z masłem.
Na suchej patelni prażymy na małym ogniu orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć i delikatnie się zrumienią.
Szparagi przez ok. 5 minut podsmażamy na małym ogniu na oliwie z oliwek, z dodatkiem czosnku, aż zmiękną.
W misce mieszamy wszystkie składniki: szparagi z czosnkiem, makaron, sok z cytryny, startą, sparzoną skórkę z cytryny, koperek, sól i pieprz.
Film
Makaron ze szparagami - przepis i film wideo
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Danie najlepiej smakuje podane na gorąco, ale można je też serwować na zimno, jako makaronową sałatkę.
Przydatne poradniki
:
Jak oczyścić szparagi
Jak ugotować makaron
Wartości odżywcze
Serving:
400
g
|
Kalorie:
810
kcal
|
Carbohydrates:
98
g
|
Białko:
23
g
|
Fat:
37
g
|
Tłuszcze nasycone:
10
g
|
Cholesterol:
131
mg
|
Sód:
119
mg
|
Potas:
695
mg
|
Fiber:
8
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
1350
IU
|
Witamina C:
21.5
mg
|
Wapń:
86
mg
|
Żelazo:
6.2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!