Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi w śmietankowym sosie. Pyszne tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem oraz parmezanem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Włoska
Słowo kluczowe:
makaron ze szpinakiem
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
400
g
makaronu tagliatelle
400
g
świeżego szpinaku
około; 1 mała reklamówka; umyty, osuszony, sparzone wrzątkiem, odciśnięty
1
cebula
opcjonalnie; mała; drobno posiekana
3
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
250
ml
śmietanki kremówki
lub creme fraiche; może być delikatnie ubita; śmietankę można zastąpić 100 g serka mascarpone
100
g
orzechów piniowych
50
g
parmezanu
utarty na tarce o drobnych oczkach
50
g
masła
¼ kostki
oliwa z oliwek
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Instrukcje
Orzechy piniowe prażymy na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
Szklimy cebulę i czosnek na złocisty kolor na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
Szpinak wrzucamy na patelnię i odparowujemy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość i ściemnieje.
Dodajemy do szpinaku masło i dusimy całość.
Do uduszonego szpinaku dodajemy cebulę i czosnek i wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż całość zgęstnieje.
Dosypujemy przyprawy i utarty ser, dokładnie mieszamy.
W czasie gdy sos gotuje się na patelni, w osobnym garnku, w osolonej wodzie, al dente, gotujemy makaron.
Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Podajemy gorący makaron, posypujemy uprażonymi orzechami i opcjonalnie, dodatkową ilością tartego parmezanu.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak ugotować makaron
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!